BE OM OFFERT >>
MANGE OCH MIA

En kock och en journalist

Vi älskar mat. Att äta och laga. Mat är kultur, möten och relationer. Mange är yrkesverksam kock sedan 1988. Mia började sin bana som skribent 1997 med Arla Foods som största uppdragsgivare. Vi lever i Stockholm och har varit ett par sedan januari 2021. Vi har gått igenom mycket ihop, inte minst efter Covid, men kärleken har vuxit sig stark.  Vi vill dela med oss av våra matupplevelser i stort som i smått och har börjat filma dem. Vi vill förmedla berättelser med kärlek och glädje. Tekniken är inte finslipad ännu, men det kommer att bli bättre och bättre.

Mia: Jag har skrivit om mat, människor och  upplevelser sedan 1997. Nu driver jag företaget Apostel där berättelser står i fokus. Jag engagerar mig även i hållbar affärsutveckling och driver ett museum på somrarna.

Mange: Jag har jobbat som kock i hela mitt yrkesliv. Många år med catering men också i direktionsmatsal, storkök och bemanning. Sedan sommaren 2023 är jag kock på Svarta lådan.

En fransk matresa...

I oktober 2023 åkte vi ner på reportageresa med sommelieren Anna-Brita Onkenhout till Languedoc i södra Frankrike. Det blev härliga möten, mat- och dryckupplevelser som vi hoppas kunna utveckla. Nu har vi ett löfte om samarbete med TV-kanalen Godare och söker just nu finansiärer. Stay tuned...

Livsdrömmar, ostronfiske och vintillverkning i södra Frankrike

Under reportageresorna blir det även artiklar. Här från vår senaste resa till Languedoc och den mycket fina lilla staden Marseillan som ligger alldeles vid Etang de Thau, en av de stora lagunerna alldeles vid Medelhavet.

VI PROVAR

Mange, Mia och en Philips Airfryer

Ibland får vi prova spännande nya matupplevelser. Hösten 2023 damp det ner en Philips Airfryer Combi hos oss, med recept från Adam Thulin, Sveriges Mästerkock 2022. Vi bestämde oss för att testa två av recepten till att börja med. Mange var lite skeptisk, han hade aldrig testat en Airfryer tidigare. Vi lagade ryggbiff och Sauce perigner.

Så här tyckte vi:
Vi ändrade recepten lite. Köttet fick gå på 50 grader, inte 53, tills Airfryern signalerade att det var klart. Mange hackade champinjonerna och vi använde matlagningsvin istället för Madeira. Det blir säkert ännu godare med riktigt vin, men vi lagade på en söndag och inget Systembolag var öppet. Köttet blev SÅ BRA! Vi trodde aldrig att det skulle bli så fantastiskt mört på så kort tid, ca 18 minuter. Och såsen var också helt ljuvlig. 

På kvällen åkte jag hem och gjorde french fries i Airfryern, och de blev fantastiska. Jag har testat att göra dem helt utan olja och att droppa lite olja som jag blandar runt i skålen med färdigskuren potatis. Båda varianterna blev väldigt goda, men kanslke ändå de med olja var liiiite godare...

TEASER:

Mat- och dryckresa i Frankrike

Ett litet smakprov, mer kommer senare. I samarbete med Bright Wine & Education och Hôtel Rue Galilee i Marseillan.

Erbjuder du en matupplevelse utöver det vanliga som vi kan berätta om?

Kontakta oss >>