BE OM OFFERT >>

Min situation som företagare har förbättrats

Av Mia Ulin

– Att utbilda sig och träffa trevliga människor samtidigt som man får nya kunder. Det kan ju inte bli bättre, säger Jonas Stål på Alunda Print & Dekor.

– Kompetensutveckling vill väl alla ha egentligen säger Jonas Stål, ägare och vd för Alunda Print & Dekor AB. De två frågorna man ställer sig när det handlar om utbildning är: Har man tid? Och vad kostar det?

Jonas gick med i projektet redan 2016, men började inte gå utbildningar förrän i januari 2018.

– Det beror väl på den där småföretagarsjukdomen, att man inte tar sig tid helt enkelt. Man tycker inte man kan vara borta från jobbet. Det tog ett tag innan jag förstod att man måste ta sig den tiden. När jag väl börjat gå utbildningar fick jag blodad tand och nu tycker jag det är synd att jag kom igång så sent och missade många bra utbildningar.

Intresse väcktes för merDet Jonas var mest intresserad av vid projektets start var ledarskap och försäljning vilket han också gått flera utbildningar i.

– Under projektets gång har jag också blivit intresserad av andra områden som jag inte tänkt på innan. Till exempel har vi gått DISC-analys med hela företaget, vilket var mycket bra.

Den utbildning som Jonas anser gett honom allra mest nytta är Struktur och effektivitet.

– Den använder jag varje dag i vardagen. Även om jag inte tagit tag i allt, så påminner jag ofta mig själv om att jag ska göra det. Jag vet ju hur mycket bättre det blir när jag gör det.

Svårt att motiveraJonas menar att det varit svårt att motivera sin personal, trots att han uppmuntrat dem. Några har hoppat på direkt och gått flera utbildningar, men andra har inte riktigt velat.

– Nu i efterhand tycker jag att jag borde drivit på lite hårdare och varit mer bestämd med att de skulle gå. Men det är svårt innan man själv vet vad det ger. Nu när jag själv vet vad bra det är ser jag att flera av mina medarbetare skulle haft stor nytta av utbildningar inom till exempel försäljning och kundrelationer. Inte för att de inte är bra på sina jobb, utan för att alla kan utvecklas och bli ännu bättre!

Ledarens ansvar att det ska funkaUtbildningen Ledarskap 3 dagar var också jättebra, berättar Jonas. Så bra att han gärna skulle gå den igen.

– Alla älskar ju Elisabeth, hon är fantastisk som utbildare. Vissa bitar från den utbildningen använder jag dagligen, men jag har mycket kvar att lära. Jag fick till exempel kunskap om hur grupper fungerar. Att man aktivt kan gå in och styra en grupp och att det är mitt ansvar som ledare att få det att fungera.

Kunderna mer tacksammaFrån utbildningarna i Försäljning har Jonas bland annat lärt sig att fokusera mer på vissa kunder och lägga mer tid på dem än vad han gjorde tidigare, samt hur man lägger upp en försäljningsstrategi över året och utgår mer från kundernas behov.

– Med små medel kan man få bättre kontakt med sina befintliga kunder genom att planera försäljningen bättre, och kunderna blir ännu mer tacksamma för att man hjälper dem lösa deras behov.

Mer effektiv på jobbet– Rent konkret har utbildningarna på Affärskompetens Nu förbättrat min arbetssituation som företagare och minskat min arbetsbelastning, fortsätter Jonas. Det är som att vända på en hand! Tidigare kände jag mig alltid stressad. Nu har jag ett annat sätt att se på allt. Jag är mer strukturerad och effektiv på jobbet. Tidigare kunde jag vara ineffektiv en hel dag på jobbet och sedan vara effektiv först på kvällen när jag kom hem och jobbade. Nu är jag effektiv på dagarna och känner inte att jag måste jobba hemma längre eftersom jag planerar min dag annorlunda.

Lärt sig delegeraJonas är också glad över att han lärt sig delegera mer till sina anställda.
– Under ledarskapsutbildningen frågade Elisabeth mig: Varför har du anställda om du ändå tycker att du gör allt bäst själv? Det blev en tankeställare!

Sedan Jonas började delegera mer har han också fått mycket positiv feedback från de anställda.
– De vill ju ha ansvar, det utvecklar ju dem med, de växer med ansvaret.

Nya kunder och fler uppdrag
Jonas säger att han också har fått många nya kontakter och nya kunder på utbildningarna.

– Man kommer varandra nära och bygger relationer. Häromdagen gick jag till exempel utbildningen Medarbetarsamtal. Vilket gäng, det var fantastiskt! Och när jag åkte hem hade jag tre nya företag som vill anlita mig.

– Här utbildar man sig en hel dag, får massor med ny kunskap och inspiration för sitt företag, träffar en massa trevliga människor och har riktigt roligt, samtidigt som man får tre nya kunder. Var annars händer det? Det kan inte bli bättre!